OAMENII LEMNULUI

 

Intr-o lume a lemnului, oamenii cu talent s-au specializat treptat de-a lungul timpului si au apărut inevitabil o seamă de ocupaţii si chiar meserii, a căror practicanţi au început să ofere servicii pentru comunităţile lor.

 

In primul rând avem pădurarii (silvicultorii) care se ocupă de creşterea, îngrijirea si exploatarea pădurii, urmându-le transportatorii lemnului, din care fac parte căruţaşii, plutaşii sau feroviarii forestieri. Debitarea tradiţională a cherestelei o făceau gateriştii, cu instalaţii acţionate în special prin forţa apei, sau prin tăiere

manuală cu fierăstraie speciale.

 

Pentru obiectele de podoabă şi decor, precum si pentru cele bisericeşti sunt sculptorii în lemn si iconarii; de fabricarea unora din obiectele casnice se ocupă lingurarii, dogarii, sau împletitorii de nuiele, pe când constructorii de case din lemn sunt printre cei mai apreciaţi lucrători ai leMnuluit La aceştia se adaugă

cioplitorii bârnelor, tâmplarii, dulgherii si şindrilarii (drăniţerii). Nu lipsesc din lista acestor meserii constructori de mijloace de transport si rotarii, sau făuritorii de instrumente muzicale.


Inițiativă locală. Dezvolater regională

www.inforegion.ro

Investim în viitorul tău!

Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Toate drepturile de autor aparţin U.A.T. Câmpulung Moldovenesc şi Consiliului Judeţean Suceava