CALEA LEMNULUI

 

Pentru a ajunge materie primă în atelierele de prelucrare, lemnul parcurge un drum alcătuit din mai multe operaţiuni, tradiţionale sau moderne.

 

Operaţiunile si uneltele tradiţionale folosite sunt: tăierea arborelui cu fierăstrăul (joagărul), curăţarea de crengi cu toporul, manevrarea cu ţapina, scoaterea la drum, la calea ferată forestieră (ecartament îngust) sau la firul apei cu cai semigrei de tracţiune.

 

Pentru aducerea bustenilor la cursurile de apã, se foloseau în trecut funiculare si uluce unse cu parafinã (slipuri), pe care lemnul aluneca cu mare vitezã aterizând în albia apelor curgãtoare pentru a fi legat în plute.

 

În mod tradiţional buştenii erau transportaţi pe drumurile forestiere în atelaje (care) cu tracţiune animală, pe linia ferată cu trenul forestier (mocăniţa), sau pe apă cu ajutorul plutelor.


Inițiativă locală. Dezvolater regională

www.inforegion.ro

Investim în viitorul tău!

Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Toate drepturile de autor aparţin U.A.T. Câmpulung Moldovenesc şi Consiliului Judeţean Suceava