PROIECTUL „DRUMUL LEMNULUI”
Proiectul se încadrează în Operaţiunea - Dezvoltarea şi consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice şi a activităţilor de marketing - Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.3. - Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică, din cadrul Programul Operaţional Regional 2007-2013.
Acest program are ca obiectiv sprijinirea unei dezvoltări economice, sociale, durabile şi echilibrată teritorial, a tuturor regiunilor României, potrivit nevoilor şi resurselor specifice, cu accent pe sprijinirea dezvoltării durabile a polilor urbani de creştere, îmbunătăţirea mediului de afaceri şi a infrastructurii de bază, pentru a face din regiunile României, în special cele mai slab dezvoltate, locuri atractive pentru investiții.
Una din căile de atingere a acestui obiectiv major este valorificarea şi promovarea durabilă a patrimoniului cultural şi a resurselor naturale cu potenţial turistic, precum şi îmbunătăţirea calităţii infrastructurii turistice de cazare şi agrement, în vederea creşterii atractivităţii regiunilor, dezvoltării economiilor locale şi creării de noi locuri de muncă.
Obiectivul general al proiectului
Dezvoltarea turismului în judeţul Suceava şi mărirea vizibilităţii zonei ca destinaţie turistică, prin punerea în valoare a moştenirii legate de civilizaţia lemnului în zona de munte a judeţului Suceava.
Proiectul contribuie la atingerea obiectivului general, prin realizarea unui produs turistic cultural, prezentat sub forma unui traseu itinerant parcurs de lemn de la cultură, exploatare, transport din pădurile Bucovinei şi până în atelierele meşteşugarilor.
Obiectivul specific al proiectului
Crearea și promovarea produsului turistic cultural „Drumul lemnului” prin valorificarea şi promovarea datinilor şi obiceiurilor privind civilizaţia lemnuliui în Bucovina.
Acest obiectiv a fost realizat prin:
Prin atingerea obiectivelor propuse, proiectul „Drumul lemnului” contribuie la valorificarea şi promovarea durabilă a patrimoniului cultural şi a resurselor naturale cu potenţial turistic, în vederea creşterii atractivităţii Bucovinei, dezvoltării economiilor locale şi creării de noi locuri de muncă, cu impact asupra dezvoltării regionale de ansamblu.
Principalele activităţi ale proiectului
1. Realizarea materialelor promoţionale
a) O broşura care prezinta traseul parcurs de lemn de la sămânță până la produsul finit, pentru o mai bună cunoaştere şi promovare pe plan local, regional, naţional şi internaţional a activităţilor legate de importanţa lemnului in viaţa bucovinenilor. Brosura s-a tipărit într-un număr de 20.000 de exemplare, de o calitate superioară, atât în ceea ce priveşte grafica, cât şi conţinutul informaţiilor cuprinse.
Informaţiile cuprinse în brosura se referă la:
b) Materiale tipărite şi audio-video pentru promovarea produsului turistic:
c) Panouri de informare si promovare - 30 bucăți, amplasate la principalele puncte de interes incluse în produsul turistic drumul lemnului.
d) Spoturi audio-video:
2. Crearea unui web-site „Drumul lemnului”
Web-site-ul „Drumul lemnului” reprezentă un instrument de promovare a traseului parcurs de lemn de la sămânță până la produsul finit în zona de munte a judeţului Suceava precum şi a festivalului „Drumul lemnului”.
Site-ul este disponibil în limbile română, engleză, franceză și germană, conţinând şi informaţii cu caracter general despre turismul la nivelul judeţului Suceava astfel încât turistul care caută informaţii turistice să poată extrage toate detaliile necesare organizării unui sejur în zonă.
Pagina web „Drumul lemnului” cuprinde informaţii despre:
Itinerariului parcurs de lemn din pădure până în atelierele meşteşugarilor;
3. Desfăşurarea infotourului „Drumul lemnului”
Infotourul “Drumul lemnului” s-a adresat unui număr de 25 agenții de turism româneşti care au în programul lor Bucovina şi care vor lansa ca program turistic de incoming “Drumul lemnului”. Acest infotour şi-a propus să familiarizeze touroperatorii cu oferta turistică din zonă, pe tematica tradiţiilor şi obiceiurilor privind prelucratul lemnului in Bucovina, punând în legatură directă agențiile de turism cu prestatorii de servicii turistice, cu scopul ca în final, produsul turistic numit “Drumul lemnului” să devină atractiv şi cunoscut pe piaţa turistică. La final fiecare reprezentant al agențiilor de turism participante a completat un chestionar în vederea aprecierii gradului de atractivitate cu privire la produsul turistic prezentat.
Activitățile care au avut loc în cadrul Infotourului:
4. Organizarea festivalului “Drumul lemnului”
În scopul realizării unei promovări eficiente a datinilor şi obiceiurilor privind prelucrarea lemnului din Bucovina, s- organizat un eveniment cu impact turistic, într-un cadru adecvat pentru expozanţii şi vizitatori, care a permis desfăşurarea tuturor activităţilor în cadrul festivalului “Drumul lemnului”, constând în:
amenajarea spaţiului în care are loc festivalul;
Evenimentul dedicat promovării moştenirii legate de civilizaţia lemnului in Bucovina s-a desfăşurat în municipiului Câmpulung Moldovenesc, pe durata a 2 zile (8-9 octombrie), conform unui program stabilit şi făcut public pe diverse căi, a cuprins:
5. Participarea la un târg național de turism
Scopul acestei activităţi a fost de a promova rezultatele proiectului la târgul de turism al Romaniei din Bucuresti ediţia de primăvară. Pentru asigurarea participării a fost amenajat corespunzator pentru a asigura o promovare de calitate a produsului turistic “Drumul lemnului”, un stand încadrul Targului de Turism al României.
Demersurile implicate de organizarea acestei activități au cuprins:
În cadrul târgului de turism au fost contactate peste 60 de agenții de turism care au primit mapa cu toate materialele de informare cu privire la produsul ”Drumul lemnului” precum și programul turistic propus.
Standul a fost vizitat de cca 7.000 de persoane.
Din impactul proiectului asupra zonelor turistice vizate se evidenţiază importante elemente de valoare adăugată, ca urmare a faptului că proiectul:
Inițiativă locală. Dezvolater regională
www.inforegion.ro
Investim în viitorul tău!
Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Toate drepturile de autor aparţin U.A.T. Câmpulung Moldovenesc şi Consiliului Judeţean Suceava